top of page
Untitled-2.png

Route Forten-Inundatievelden-Blokhovenpolder

Afstand: 6-8 km

Startpunt: parkeerterrein Fort Honswijk, Lekdijk 58, Schalkwijk

 

Parkeer je fiets op de kade langs de lek of je auto op het parkeerterrein van Fort Honswijk, bij de achteringang van het fort. Je vindt de bokken in de wei naast  het parkeerterrein of in de wei aan de andere kant van de dijk.

  

De bokken zullen eerst wat onrustig zijn, omdat ze zin hebben om op pad te gaan. Neem de tijd om even aan ze te wennen. Volg het wandelpad langs het parkeerterrein richting Lunet aan de Snel. Aan het eind van het parkeerterrein ga je een bruggetje over. Daar kun je de bokken loslaten. Neem de tijd om te wennen aan de bokken en het kuddegevoel. De bokken zullen steeds even stil blijven staan om te knabbelen, en volgen de kudde zolang die in beweging blijft. Blijf je te lang staan wachten, dan zullen ze de tijd nemen om te grazen of andere snode plannen te maken.

 

Blijf het wandelpad volgen. Dit is het Bokkenpad. Na ongeveer 800 meter zie je aan je rechterhand een gemaaltje. Daar kun je rechtsaf een klompenpad op.  Na 100 meter steek je de Achterdijk over (doe de bokken hier even aan de lijn) en ga je aan de overkant een loopbrug op, over de nieuwe inundatievelden. Halverwege kun je jezelf met een vlot naar de overkant trekken. De bokken hebben dit vaker gedaan: rustig aan, geduld, een beetje lokken en soms beetje duwen en trekken, dan stappen ze vanzelf op. Ze kunnen ook zwemmen, dus geen nood als er onverhoopt 1 te water gaat. (Maar ze hebben zo’n hekel aan water + echte zeebenen, dus dat gebeurt vast niet.)

 

Blijf na de oversteek het pad volgen tot je bij een smalle brug komt. (Voor de route van 8 km kun je dit pad volgen tot het dorp Schalkwijk en dezelfde weg terug nemen. In Schalkwijk kun je terecht bij De Ram of Pand Pannekoek voor iets lekkers. De bokken kun je dan even achterlaten in de wei bij de uitgang van het klompenpad. Eenmaal terug bij het smalle bruggetje kun je dan rechtdoor lopen, richting de Achterdijk, of voor de lol nog een keer dezelfde weg terug om nog een keer het vlot te nemen.)

 

Loop dezelfde weg terug naar het gemaaltje bij het Bokkenpad. Ga daar rechtsaf richting het dorp Tull en ’t Waal. In het dorp (doe de bokken hier even aan de lijn) ga je direct links en daarna direct weer links, langs fort WKU de Gedekte Gemeenschapsweg op. Volg deze weg tot je aan je linkerhand een woonhuis ziet. Ga net voor het woonhuis linksaf, binnendoor, richting het parkeerterrein waar je begon. Lijn de bokken aan voor je over het laatste bruggetje gaat, zodat de bokken geen auto’s beschadigen met hun hoorns.

bottom of page